Stokbroodjes bakken

benodigdheden en werkwijze

Stokbrood voorbeeld

EENVOUDIG  (en beproefd) RECEPT  voor STOKBROODJES

  • Kosten benodigdheden (afhankelijk van extra's, prijsniveau 2014): 
    tussen ± € 4,- en € 7,-. voor 15 personen
    Stokken (b.v. bamboe) in tuincentrum ± € 0,50 per stuk. Kun je veel vaker gebruiken.
  • Voorbereidingstijd: 10-15 minuten.

Benodigd voor 15 personen:

  • 1 kg zelfrijzend bakmeel
  • ± 100 gram (fijne) suiker naar smaak
  • kannetje lauw water
  • 15 stevige stokken van ± 1 m. (schone gladde stok uit tuincentrum of verse, geschilde natuurstok b.v. wilg: bast aan uiteinde eraf. Zie foto's)
  • 2 zakken houtskool, of briketten, (± 5 kg)
  • spiritus (natuurlijk alleen gebruiken als er niemand in de buurt is! Houtskool flink doordrenken en daarna op afstand aansteken)
    OF (veilig) gebruik flinke hoeveelheid aanmaakblokjes (liefst spiritusblokjes, de goedkopere stinken naar petroleum)
  • lucifers
  • vuurbak

Toevoegingen:

  • margarine en suiker
  • of jam
  • of pindakaas

en/of

  • knakworstjes (eerst opwarmen!)

Bereiding/werkwijze:

  1. Meng bijna al het meel met de suiker. Hou wat meel achter de hand!
  2. Meng ’t meelmengsel met scheutjes lauw water. Kneed het geheel flink tot een stevige deegbal die van buiten nauwelijks meer plakt. Als het deeg te droog is (je ziet nog wit meel) dan wat water erbij. Als het te nat is (blijft kleven), wat meel erbij.
  3. Als het deeg niet (nauwelijks) meer aan je handen kleeft, nog 1 keer even stevig doorkneden. En dan is ‘t het deeg klaar.
  4. Rol van de deeg dunne deegrolletjes. Niet te dik en niet te lang. Dan zijn de broodjes lekker snel gaar. De kinderen kunnen altijd een tweede broodje krijgen.
  5. Stook de houtskool in de vuurbak tot een gloeiend geheel. Geen vlammend hout, want dan verbranden de broodjes. En pas op met spiritus: starten met stoken als er niemand in de buurt is!
  6. Rol de deegrolletjes om het uiteinde van de stokken. Plak de uiteinden van het deegrolletje goed vast aan de rest van het deeg, anders rolt en draait het deeg tijdens het rijzen van de stok af.
  7. Nu de broodjes ongeveer 15 cm vanaf de gloeiende houtskool al draaiende gaar bakken. Na ongeveer 10 minuten zijn de broodjes gaar.
  8. Het broodje is gaar als het van buiten lichtbruin is en van binnen mooi gerezen, niet plakkerig. Het is dan gemakkelijk (met draaiende beweging) van de stok te halen. Dit kan het beste even door leiding worden gedaan, omdat het broodje natuurlijk nog erg heet is. Gebruik daarbij eventueel een SCHONE theedoek.
  9. Eventueel kun je zwartgeblakerde plekjes met een mesje van het broodje schrapen…
  10. De broodjes zijn al zoet, dus je kunt ze zo op laten eten, lekkrrr!
  11. Vul de broodjes met wat margarine en een lepeltje suiker of met een lepel jam of pindakaas.
  12. Vul de broodjes met een warm knakworstje in het holletje waar de stok heeft gezeten.

Veel plezier!

Stokbroodje bakken dolfijnen 2013