Meer Bomen Nu oogst eerste boom in gemeente Schagen

Gratis bomen voor alle inwoners!

  • foto bomen
  • logo Schagen

Gepubliceerd:

Laatst gewijzigd: 08-11-2022 | 16:00:28

Op de natuurwerkdag van Natuurmonumenten bij het Zwanenwater heeft wethouder Hans Heddes samen met de vrijwilligersgroep van MeerBomenNU zaterdag de eerste bomen geoogst. De gemeente Schagen heeft net als vorig jaar de ambitie om 15.000 bomen te verplanten. Vorig jaar werden dat er zelfs 21.000!

Meer Bomen Nu is een landelijke campagne om jonge boompjes en struiken te verhuizen van kansarme naar kansrijke plekken. De ambitie is om dit jaar 1 miljoen bomen te verplanten in heel Nederland. Bomen en struiken planten is dé oplossing is om klimaatverandering tegen te houden, de biodiversiteit te herstellen en een handelingsperspectief te bieden aan iedereen met klimaatzorgen!

Zwanenwater

Overal staan zaailingen op plekken waar ze geen kans hebben of ongewenst zijn. Zo ook in het Zwanenwater. Boswachter Lucien Knol vertelt: “Het Zwanenwater is een bijzonder gebied met kalkarme duinen, duinheide, moerassen en twee grote duinmeren. De duinheide dreigt dicht te groeien met berken, eiken en wilgen. Dit gaat ten koste van bijzondere planten en dieren zoals zonnedauw, zandhagedis, blauwvleugelsprinkhaan, heivlinder en rugstreeppad.” Op de natuurwerkdag werden deze ongewenste boompjes door ca. 60 vrijwilligers verwijderd. Deze keer werden ze niet afgevoerd maar een deel werd direct meegenomen door een inwoner van Callantsoog die ze nog hetzelfde weekend ging planten. “Op deze manier boompjes uitspitten en elders in de gemeente planten is het toppunt van circulair werken, een mooi gebaar naar onze inwoners” aldus wethouder Heddes.

Wethouder Duurzaamheid Hans Heddes oogst de eerste boom samen met Meer Bomen NU vrijwilligers. Vrijwilliger Peter Oudshoorn (rechts) plant de boompjes nog hetzelfde weekend in op zijn manege Noot in Callantsoog.

Gratis bomen voor iedereen!

De overige zaailingen werden ingekuild op de bomenhub in Schagen. De geoogste bomen worden vanuit de bomenhub gratis uitgedeeld aan mensen die boompjes willen planten, vooral aan burgers en boeren. Iedereen kan gratis bomen aanvragen. Wil je een klein aantal bomen dat is het handigst om je aan te melden bij één van de vele oogstdagen in de regio, bijvoorbeeld bij Geestmerambacht of Noorderhaven. Je helpt zelf mee de boompjes uit te scheppen en neemt de bomen meteen mee naar huis. Ben je van plan om meer dan 100 bomen te gaan planten, dan kan je ze aanvragen via de website www.meerbomen.nu/ik-doe-mee/ikwilbomen/. Ook dan krijg je de mooiste boompjes mee als je zelf komt helpen op een oogstdag. Later in het jaar (in januari en februari) zullen openbare uitdeeldagen gehouden worden voor alle inwoners, net als vorig jaar. Heb je zelf zaailingen in de tuin staan en wil je ze doneren? Kom dan op 27 november tussen 14 en 16 uur naar de bomenhub in Schagen aan de Priggeweg 2. Wij zorgen dat je zaailing een nieuw leven krijgt!

Oogstdagen zijn te vinden op de website, meld je aan als vrijwilliger en bekijk de lijst met evenementen www.meerbomen.nu/ik-doe-mee/.

 

Wat: Oogstdagen Meer Bomen Nu

Waar: Regio Schagen

Wanneer: vanaf half november gaan we op veel plekken in de regio oogsten

Meedoen? Maak een vrijwilligersprofiel aan op  www.meerbomen.nu/ik-doe-mee en meld je aan bij een oogstdag

Meer dan 100 bomen aanvragen? Maak een plantprofiel aan op https://meerbomen.nu/ik-doe-mee/ikwilbomen/

 

Aankomende events:

12 november Oogstdag Wieringerwerf 

18 november Oogstdag Geestmerambacht

19 november Oogstdag Middenmeer

25 november Oogstdag Nieuwe Niedorp

27 november Doneer-een-Zaailingdag Bomenhub Schagen

2 december Oogstdag Geestmerambacht

7 december  Oogstdag Zwanenwater

Bron: Dirkshornbruist