Gaülli Stam (26) is de nieuwe regisseur van jeugd VVO

Dirkshorn Bruist nieuws van 13-08-2021

Na een treurig jaar voor het kersverse jeugdtoneel van VVO Dirkshorn met drie keer uitstel van de musical vanwege de coronamaatregelen gaat de groep nu hopelijk een zonnig nieuw seizoen tegemoet. Met een nieuwe enthousiaste regisseur, Gaülli (spreek je uit als Kadjoeli) Stam uit Schagen.

Gaülli (26) heeft er zin in, maar vindt het ook spannend om de jeugd te gaan regisseren. Wel heeft ze veel ervaring met kinderen. Op evenementen in het land organiseerde ze al vaak het kinderentertainment. Ze houdt van toneelspelen. „Ik noem het zelf liever acteren, want ik vind toneelspelen te specifiek. Acteren is een beetje wat je doet en toneelspelen is een vorm, net zoals filmacteren of podiumkunsten.”

Uitgedaagd

„Het spannende aan kinderen regisseren vind ik dat je ze kunt onderschatten en overschatten tegelijkertijd. Ik wil niet te weinig vragen van een kind dat heel veel kan, maar ik wil ook niet overvragen. Iedereen moet worden uitgedaagd, maar wel binnen zijn of haar kunnen. Het moet een leuke ervaring zijn waarin je het gevoel hebt dat je groeit. Niet dat je constant tegen een muur loopt.”

Zelf heeft ze fijne herinneringen aan haar eerste toneelervaring. Ze stak qua kunnen boven de groep uit en mocht al snel meehelpen met de toneeldocent en kon daardoor haar ei kwijt. „Daarna heb ik goede begeleiding gehad van Jac Nota, dat was een heel erg goede eerste acteercoach. Het werd allemaal wat serieuzer. Hij ging ook één op één uitdagen. Die persoonlijke benadering was goed. Dat voer ik dus wel door in mijn eigen regie werk.”

Plezier

„Ik zou tegen de kinderen die bij mij leren acteren, willen zeggen dat we naast dat leren heel erg veel plezier gaan maken. We acteren samen en het leuke is dat je altijd interactie hebt. Je bent met elkaar bezig en er is aandacht voor elkaar. Het is spelen.”

En haar ervaring daarmee? „En we staan allemaal wel een keertje voor gek, dat is in eerste instantie leuk, maar ook nodig om te leren spelen. We gaan lekker gek doen, maar in een veilige omgeving. Binnen de vier muren van het repetitielokaal is het veilig. Het leukst vind ik het wanneer ik zie dat de kinderen het oppakken. Dat ze mij op een gegeven moment een cadeautje geven, iets doen wat ze zelf hebben verzonnen. Dat ik hun eigen creatieve hersenspinsels zie op het toneel.”

Op dit moment weet Gaülli nog niet wat ze gaan spelen tijdens de voorstelling die in april 2022 op de planken moet staan. „Ik wil eerst weten wat voor kinderen er meedoen. Wie zijn ze, wat kunnen ze en wat kunnen ze nog meer? Er wordt niet gepusht. Als iemand echt niet wil zingen, dan doen we dat niet. Misschien dat ik iets zelf schrijf of misschien samen met de kinderen. Het wordt eerder een toneelstuk waarin soms een liedje of dansje wordt gedaan dan een musical.”

Spangas

Gaülli heeft een indrukwekkend cv. Ze deed de vierjarige filmacteeropleiding in Amsterdam, speelde in de webserie van ’Spangas’. Daar had ze een rol in ’Echt fake’. Samen met Niek Roozen had ze een YouTube kanaal ’Dubio’, waarin ze absurde sketches deed en dilemma’s besprak en uitbeeldde. Ze is regieassistente bij een nieuwe kinderfilm van regisseur Sjoerd de Bont. Die film - waarin ze een kleine rol speelt - komt dit jaar met Halloween uit. Volgend jaar begint de jonge regisseur aan een nieuwe studie, namelijk journalistiek. Schrijven is een andere passie. Wie weet zijn de twee dromen in de toekomst te combineren. Dat is voor Gaülli nog een plan B. Haar hoofddroom is doorbreken als actrice.

Aanmelden

Er zijn nog wat plekken vrij bij jeugdtoneel VVO in Dirkshorn. Vanaf eind september gaan de repetities van start op de woensdag van zes uur tot half acht ’s avonds. Meedoen? Iedereen in groep 5, 6, 7 of 8 van de basisschool, kan zich voor 1 september aanmelden via vvo33@ziggo.nl. Voor vragen en informatie is dit emailadres ook beschikbaar.

 

Charlotte de Koomen

Bron: Noordhollands Dagblad/Schager Courant

Gaülli Stam 3 Gaülli Stam 3